HUR TVÄTTAR VI BÄST FÖR KLÄDERNA, DIG & FÖR MILJÖN?

     

VÄDRA KLÄDERNA!

Generellt tvättar vi våra kläder för ofta. Det räcker ofta med att vädra ett plagg för att det skall bli fräscht igen.

En nytvättad känsla får du genom att fräscha upp dina kläder med WASHOLOGIS linnevatten.

FLÄCKAR

Förbehandla fläcken innan tvätt med lite koncentrerat flytande tvättmedel. Gnugga inte, det finns då en risk att fläcken "sätter sig". Behandla fläckarna så snabbt som möjligt. Förbehandla fettbaserade fläckar,  och tvätta med, WASHOLOGIS- "ORGANISK TVÄTT".

SVETTIGA & ILLALUKTANDE PLAGG

Kraftigt luktande plagg såsom träningskläder, funktionsplagg eller andra textilier där tvättråden rekommenderar maximalt 40 grader, kan vara oerhört svåra att få rena, även från lukt och det kan lätt börja lukta surt.

Prova WASHOLOGIS- "SPORTTVÄTT" som är speciellt utvecklad för att tvätta rent, även från lukt, redan vid 30 grader.

DOSERA RÄTT

Tänk på att inte använda för mycket tvättmedel, det mår varken kläderna eller miljön bra av! För mycket tvättmedel kan också leda till att det bli kvar tvättmedelsrester i kläderna, vilket i sin tur kan leda till hudirritationer. Dosera enligt tvättprodukternas doseringsanvisningar.

WASHOLOGIS tvättprodukter har tydliga doseringsanvisningar och det medföljer alltid en doseringskopp till våra tvättmedel. Sätt gärna in den fyllda doseringskoppen direkt i tvättrumman, ej om du tvättar med förtvätt, så utnyttjas allt tvättmedel. Du undviker också rester i tvättmedelsfacket, något att tänka på om du använder olika tvättmedel för olika textilier.

 

SORTERA TVÄTTEN EFTER FÄRG, MATERIAL & TEMPERATUR

Lägg lite extra tid på att sortera upp tvätten efter färg, material och temperatur. Genom att ta hänsyn till dessa olikheter, och därmed vilka förutsättningar som krävs för att tvätten skall bli ren, värnar du om såväl dina plagg och textilier som om miljön.

WASHOLGIS sortiment gör det lätt att göra bra och hållbara val till din sorterade tvätt.

 

ANVÄND TVÄTTPÅSE

Väldigt ömtåliga plagg kan må bra av att skyddas lite extra i en tvättpåse. Även tvättmaskinen kan må bra av att skyddas från ex. byglar från BH:ar och liknande.

 

SIDEN, SILKE, ULL & ANDRA ÖMTÅLIGA MATERIAL

Till dessa material ska du använda ett tvättmedel utan enzymer, eftersom dessa material också är uppbyggda av proteiner.

WASHOLOGIS- "FINTVÄTT" , är ett enzymfritt tvättmedel, speciellt framtaget för denna typ av material.

Alla våra produkter är vegetabiliska förutom "FINTVÄTT" och "FIN MJUKMEDEL"  som innehåller lanolin, som utvinns ur fårets ull.

 

KNÄPP KNAPPAR & STÄNG DRAGKEDJOR

Då minskar du risken för att dessa "hakar i" och sliter på andra plagg eller textilier.

 

RÄTT & LÄGRE TEMPERATUR TILL RÄTT PLAGG & TEXTILIER

Läs tvättråden på dina kläder och textilier och välj tvättmedel som kan tvätta rent i de temperaturer som rekommenderas. Detta medför mindre slitage och är mer skonsamt mot miljön.

WASHOLOGI har tagit fram ett brett sortiment för att det skall vara enkelt att göra bra val för din tvätt

 

FÄRGBEVARANDE TVÄTT

Ta hand om färgen i dina kläder, och miljön, använd tvättmedel utan blekmedel. Vill du ha en blekande effekt på din tvätt så använd dig av det gamla husmorstipset, att tillsätta lite natruimbikarbonat när du tvättar.

WASHOLOGIS- "VIT & KULÖRTVÄTT",  är färgbevarande och innehåller inte blekmedel.


VAR SPARSAM MED ATT TORKTUMLA

Lufttorka din tvätt så långt det är möjligt. Tänk också på att vissa material som exempelvis elastan, är ett värmekänsligt fiber som inte tål de varma temperaturer som uppnås i en torktumlare.

 

MJUKMEDEL

Om du använder mjukmedel, tänk på att använda rätt mjukmedel till rätt textilier för att inte förstöra textilens egenskaper och funktion. Dosera också rätt för att skona vår miljö.
WASHOLOGI'S mjukmedel innehåller inte talg, utan har en eko-certifierad vegetabilisk mjukgörare. WASHOLOGI har även ett innovativt mjukmedel, "SPORT" som är speciellt anpassat för funktions- och träningskläder. Det fungerar på andra material  såsom exempelvis elastan, jeans och handdukar som man inte ska använda traditionellt mjukmedel till, då de täpper till andasfunktionen.


LINNEVATTEN

Linnevattnet används till att fräscha upp dina plagg mellan tvättar eller till andra saker du helt enkelt vill ska lukta gott. Detta gör att du inte behöver tvätta så ofta och att dina plagg luktar fräscht längre. Vi har sex fantastiska dofter att välja mellan. Dessa dofter återkommer även i våra tvätt- och mjukmedel.
Du ska inte ha linnevattnet i ditt strykjärn, utan spraya lite direkt på plagget vid strykning.
                                                  BRA HUSMORSTIPS TILL DINA FLÄCKAR

 

KAFFE

Sug först upp fläcken med potatismjöl. Ta sedan lika delar alkohol och ättiksprit och stoppa ner fläcken. Låt ligga i 15-20 minuter.

ALTERNATIVT: om det är en riktigt färsk fläck så gnid bara med en isbit och se om den går bort. Är det vita plagg kan du prova att doppa ner dom i kokande vatten för att få bort fläcken.

 

TE

Slå på lite glycerol. Behandla sedan fläcken med en blandning av vinäger + salt + citronsaft. Lägg därefter ut plagget för att soltorka eller låt ligga i dagsljus i en eller ett par timmar.

ALTERNATIVT: om fläcken är färsk kan du prova att lägga det i kokande vatten och se om den går bort.

 

RÖDVIN

Koka upp "röd" mjölk (3%) och stoppa sedan ner fläcken i mjölken. Låt ligga i 15-20 minuter tills fläcken försvunnit, det beror helt på hur mycket färgämnen det finns i druvorna.

 

KETCHUP

Blanda vatten + diskmedel och badda fläcken. Om det inte försvinner, ta lite rödsprit. Ketchup är lite svårare att få bort, det gäller allt som har starka färger.

 

CHOKLAD

Slå på kallt vatten och skrapa först bort det som går. Lös sedan upp med kallt vatten + diskmedel. Om det inte räcker , slå på glycerol...

 

BLOD

Lägg fläcken i kallt vatten tills den försvinner. Du kan även tillsätta salt för att förbättra processen.

 

MATOLJA

Blanda diskmedel + varmvatten och gnugga bort fläcken. Glöm inte att gnugga utifrån och in, för att minimera fläcken och inte göra den större.

 

BLÅBÄR

Doppa ner eller skölj fläcken i hett vatten och låt ligga en stund. För bättre effekt, slå på glycerol innan du doppar ner fläcken i vattnet.

 

 


STORT LYCKA TILL!

SIST MEN INTE MINST: Dosera rätt för vår miljö och framtid!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.